Spruitjestaart

Mam we willen spruitjes!

Ik wist niet wat ik hoorde toen de jongens aan me vroegen of ik een spruitjestaart wilde maken. Hoe vaak vragen kinderen nou uit zichzelf om spruitjes? Ikzelf vond het vroeger helemaal niet lekker.
Maar natuurlijk ging ik aan de slag. En deze staat nu regelmatig op het menu.

Spruitjestaart

Nodig

voor de bodem (springvorm 22 cm):
100 gr boekweitmeel
100 gr kastanjemeel
50 gr teffmeel
2 eieren
100 ml water
2 eetlepels kokosolie
snuf zout

voor de vulling:
1 ui
2 teentjes knoflook
6 eieren
scheutje havermelk
zout, peper
kurkuma
cayennepeper
paprikapoeder
snufje komijn
1 zak spruitjes

optioneel:
spekjes
geitenkaas/pecorino/mozzarella
gehakt

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng alle ingredienten voor de bodem door elkaar tot een plakkerig deeg. Bekleed de taartvorm met bakpapier en leg het deeg hierop. Leg er een vel bakpapier overheen en druk met je hand of een lepel het deeg uit over de bodem en de zijkanten.

Fruit dan in een koekenpan de ui en knoflook even in een beetje kokosolie. Als je spekjes of gehakt gebruikt, kun je die even meebakken.
Kluts de eieren met een scheutje havermelk, en voeg de kruiden naar smaak eraan toe. Als je kaas gebruikt, kun je die er doorheen raspen.
Meng dan alles door elkaar.
Leg de spruitjes in de taartvorm en giet het eimengsel eroverheen.

Zet de taart 40 minuten in de oven en smullen maar! Je kunt hem warm of koud eten, dus als je ervoor zorgt dat je wat stukjes achter houdt, heb je de volgende dag een heerlijke lunch!

Bewaren

Vitaliteitscentrum Utrecht