Mayonaise

Mayonaise2 Rijstwafel rosbief

Op internet en in kookboeken staan veel recepten voor mayonaise. Ik heb er verschillende geprobeerd (en laten mislukken) en ben uitgekomen op een eigen recept. De lekkerste!
Het was even oefenen. De eerste keer gebruikte ik extra vierge olijfolie, maar dan krijgt de mayonaise een veel te heftige smaak. Niet lekker. Nu gebruik ik het liefst rijstolie, maar met andere meer neutrale olie kan het ook.

We gebruiken het bij de friet, voor in de eiersalade en de kip-kerriesalade en het is ook heerlijk op een rijstwafel met rosbief en zeekraal.

Soms lukte het in één keer, een andere keer ging de mayonaise steeds schiften (zie hieronder). Soms ging het in het begin goed maar als ik de olie er te snel bij deed, ging het alsnog mis. Gelukkig kun je dan opnieuw beginnen. Neem een nieuwe eidooier en giet het mengsel dat is gaan schiften er voorzichtig bij terwijl je mixt. Grote kans dat je alsnog een heerlijke romige mayonaise krijgt!

Mayonaise Mayonaise1

Nodig
1 eidooier
1 theelepel mosterd
sap van een halve limoen (citroen kan ook)
100 ml rijstolie
1 eetlepel geitenyoghurt
zout, peper, kurkuma, mosterdzaad, cayennepeper

Bereiden
Doe de eidooier, mosterd en limoensap in een smalle maatkan zodat de kop van de staafmixer snel onder ‘water’ staat.
Zet de staafmixer erin en houd de olie bij de hand. Begin met mixen en giet daarna in een dunne straal voorzichtig de olie erbij terwijl je blijft mixen. Hoe meer olie, hoe dikker de substantie wordt. Ik meet het nooit af, maar begin voorzichtig met gieten totdat ik genoeg heb en het lekker dik is geworden. 100 ml is ongeveer de bedoeling volgens veel recepten. Als je tevreden bent, voeg dan de kruiden erbij en een lepel yoghurt en roer met een lepel nog even goed door.

Je kunt de mayonaise een paar dagen in een afgesloten en gesteriliseerd potje in de koelkast bewaren.

 

Vitaliteitscentrum Utrecht