Granola

Granola2 Granola1

Ontbijtgranen

In de supermarkt vind je allerlei ontbijtgranen waarvan de verpakkingen heel hard roepen dat het een gezonde start is maar daar trappen we natuurlijk niet in!

Op internet vind je allerlei recepten om zelf gezonde granola te maken. Ik maak elke week een bakplaat vol zodat de aapjes de dag gezond kunnen beginnen en niet twee keer per dag brood eten.

Ik serveer het voor mijn kinderen altijd met geitenyoghurt. Geiten- en schapenzuivel staat qua samenstelling veel dichter bij de mens dan koeienzuivel, daarom kunnen mensen het vaak beter verteren en als je koemelkallergie hebt is er een grote kans dat je deze zuivel wel verdraagt. Je kunt het ook bijvoorbeeld met wat havermelk of amandelmelk eten natuurlijk, als je liever een plantaardige melk hebt.
Als ik het zelf eet, is dat over de chocolademousse of fruitmousse heen.
En als tussendoortje, uit het vuistje, is het ook lekker!

Nodig

3 kopjes havermout
1 kopje lijnzaad
1 kopje boekweit
1 kopje rauwe cashewnoten
1 kopje amandelen
1/2 kopje hazelnoten
1/2 kopje pompoenpitten
1/2 kopje zonnebloempitten
1 kopje kokoschips/schaafsel (geen rasp)
1 eetlepel kaneel
3 flinke el gesmolten kokosolie
1 eetlepel vanille-extract

Bereiden

Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Smelt de kokosolie au bain marie en meng met de vanille-extract. Doe de overige ingrediënten in een kom en hussel het door elkaar. Meng de kokosolie erdoorheen en spreid het uit over de bakplaat.
Zet het 20-30 minuten in de oven (houd het even in de gaten, zodat het niet verbrandt).
Als het is afgekoeld kun je rozijnen en  stukjes abrikozen toevoegen.

Granola Granola3

 

Een gedachte over “Granola”

  1. De granola is een succes en makkelijk te maken, de hoeveelheden maken, merk ik, niet veel uit, je kunt zelf kijken welke noten en hoeveel vlokken etc, dat maakt het een stukje makkelijker te maken. (ook heb ik later geraspte kokos toegevoeg ipv schilfers, prima te doen na het bakken dan) Ik heb de 2de keer wel meer kokosolie genomen dan in je recept staat om het mooi bruin en krokant te krijgen. 🙂

Reacties zijn gesloten.

Vitaliteitscentrum Utrecht