Dagboek detox

detoxkuur-compleetOmdat ik binnenkort de opleiding detox coach ga volgen, ga ik zelf ook een detox kuur doen. Gewoon thuis, met een coach op afstand. Het is natuurlijk fijner om dat op Ibiza te doen terwijl je gemasseerd wordt, de sapjes voor je gemaakt en geserveerd worden, je veel en lang kan slapen en verder niets hoeft. Maar ik daag mezelf een beetje uit door het zo te plannen dat ik start in een vakantieweek maar dat het sapvasten valt in een gewone werkweek terwijl de kinderen nog vakantie hebben en op mijn vrije dagen dus om me heen dartelen. Weet ik straks meteen of dat een aanrader is.

De kuur bestaat uit 5 dagen ‘afbouwen’, waarin je een aantal voedingsmiddelen gaat weglaten. Vervolgens 5 tot 7 dagen detox met supplementen en de keuze tussen gezond eten, soepjes en smoothies of sapvasten (7 dagen sapvasten dus), en daarna weer 5 dagen opbouwen naar een gezond eetpatroon. Omdat ik al anderhalf jaar gezond eet, verwacht ik niet teveel afkickklachten. Ik ben wel benieuwd of ik drie werkdagen achter elkaar volhoud, midden in de week van het sapvasten.

Afbouwen
Dag 1 De eerste dag van de detoxkuur gaan we met z’n allen naar de zweethut. Een mooie start van een ‘body en mind reset’. Het waren twee heftige hutten, die heel wat bij me losmaakten en me bij mezelf brachten. Het eten is nog geen enkel probleem. Ik eet zoals ik de afgelopen tijd heb gegeten, alleen drink ik meer water en moet ik dus vaker naar de wc. Ik start ook met de supplementen, die ervoor zorgen dat ik alle voedingsstoffen binnenkrijg en die vast wat los gaan maken in mijn darmen.
Dag 2 bedenken we dat het huis een grote opruimactie verdient. Met het hele gezin hebben we alles opgeruimd en schoongemaakt. Haha, een detox voor het huis! Ik merk dat mijn energie wel anders is, waarschijnlijk door de zweethut. Verder nog geen bijzonderheden.
’s Avonds ga ik lekker naar bodybalance, altijd fijn. Ik weeg me even in de fitnessruimte om straks te weten hoeveel kilo ik afval van deze actie.
Dag 3 gaan we met de kinderen naar het zwembad. En we hebben samen een pittig gesprek over de financiële situatie, waarna we meteen de hele administratie bijwerken. Dat schoont ook op.
Het eten is nog steeds niet spectaculair anders dan ik gewend ben. Alleen de dierlijke eiwitten zijn vanaf vandaag verboden. Even geen ei, vis en vlees.
Dag 4 is een emotionele dag na de financiële perikelen van gisteren. Geld maakt niet gelukkig, maar stress over geld is ook niet wenselijk. En stress is slecht voor je hormoonbalans! Omdat ik al sinds januari een dag ouderschapsverlof heb opgenomen ivm mijn opleidingen en het opzetten van Voeding van Leen, zijn de inkomsten aanzienlijk minder. En omdat manlief een eigen bedrijf heeft en dus afhankelijk is van opdrachten en betalingstermijnen, hebben we af en toe nou eenmaal stress hierover. En vandaag moet dat er blijkbaar uit. Ik voel de druk om het ouderschapsverlof terug te draaien, maar dat betekent dat er geen ruimte meer is voor alles waar ik met zoveel passie aan heb gewerkt. No go! Nou ja, tranen maken ook schoon…
Dag 5 is de laatste dag dat ik vast voedsel mag. Het menu dat op het programma wordt is wel erg eenzijdig, dus ik app mijn coach over de mogelijkheden om hiermee te varieren. Als je quinoa en groenten en sojasaus mag, dan kun je toch ook quinoa sushi maken. Gelukkig is er variatie mogelijk, maar ze hebben het menu simpel gehouden omdat veel mensen nog niet zo gezond bezig zijn als ik. Ze vraagt of ik misschien wat recepten met hen wil delen. Ha natuurlijk! Wie weet wat dat voor mijn bedrijf kan betekenen. Ik denk ook dat je mensen beter helpt als je ze tijdens zo’n kuur laat ervaren dat gezond eten heel lekker en gevarieerd kan zijn, dan als je ze elke dag hetzelfde laat eten.
Vandaag ben ik met m’n oudste twee naar Nemo geweest. Tas vol met fles water, supplementen, bak salade en humus met wortel en komkommer, een uitstapje is nog prima mogelijk! En ’s avonds ga ik met m’n lief naar de Parade, daar hebben we elkaar 15 jaar geleden ontmoet dus dat vieren we elk jaar even. Normaal met een kan sangria, maar vandaag drink ik m’n eigen water.
M’n darmen zijn een beetje opgezet. Dat komt dus door de supplementen, die iets los hebben gemaakt dat er straks waarschijnlijk uitgespoeld moet gaan worden.
Vandaag heb ik ook het spelletje Hay Day van mijn mobiel afgeknikkerd. Dat is ook verslavend, maar wilde ik niet toegeven. Maar nu ik zo lekker aan het schoonmaken ben, klopte het niet meer en in een opwelling heb ik hem verwijderd. Dat lucht op! Gaat vast veel tijd schelen 🙂

Keep calm and detox

Sapvasten
Dag 1 Daar gaan we. Ik begin de dag met magnesiumsulfaat, laxeermiddel. Yak! Wat is dat smerig, ik houd het haast niet binnen en meng na de eerste slokken wat sap erdoor. Ieuw. De komende uren moet ik in de buurt van het toilet blijven. En dan de eerste darmspoeling. Bij de detox kuur krijg je een klysma-set. Het is de bedoeling dat je 7 dagen lang 1 tot 3 spoelingen per dag doet. Ik ga voor 2 per dag. De eerste dag spoel je met lauw water. Een soort infuus-zak, met een slangetje eraan dat je dus in moet brengen en dan het water in je darmen moet laten stromen. Het is wel een beetje giechelig en ik heb m’n man nog nodig om het ding te bedienen want ik ben bang dat ik hem niet op tijd dichtkrijg als ik voel dat het genoeg is. Het valt gelukkig mee en ik kan het zelf doen. De eerste keer lukt het niet om veel water in te brengen, dus ik zit al snel weer op de wc om het weer los te laten. Stank!!! Oude troep al blijkbaar. Dat is toch wel interessant… dat je dus een soort aangekoekte laag hebt die ervoor zorgt dat je darmen minder goed werken. Ik heb me er eigenlijk nooit in verdiept, en toen Patty Brard dit op tv deed vond ik het nogal lachwekkend. Het is dat het nu er gewoon bij hoort, anders had ik het zelf niet verzonnen om dit te gaan doen. Maar ik ben om. Ben benieuwd naar de volgende spoeling. De sapjes die ik maak zijn heerlijk en door de supplementen heb ik helemaal geen honger. Een van de bijwerkingen is dat je menstruatie kan veranderen. Ik heb een spiraal en vloei dus nooit. Maar vandaag ineens wel! Verder voel ik me heel prettig, rustig, mellow, zen. Lekker in mn lijf. Dus dat is wel fijn.
Dag 2 fiets ik naar het bos met m’n jongste zoon. Rustig aan, want ik merk al dat er minder energie is. Als hij een middagslaapje gaat doen, doe ik even mee. De darmspoelingen gaan goed. Gemiddeld gaat er een liter in en lukt het op allebei de zijden en op mn rug te liggen en de buikmassage te doen. Het duurt wel even voordat alles er weer uit is, haha! En het ruikt ook nog niet zo fris. Het is best ok om te doen, en als alles eruit is, kun je weer gewoon aan de gang.
Dag 3 mijn laatste vakantiedag. Tweede keer magnesiumsulfaat. Het is echt smerig. Maargoed, de ochtend dus weer thuisblijven. Er gebeurt niet zoveel gelukkig. Nog een volgende stap in de grote schoonmaak gezet. Rustig aan is het goed te doen. Ik heb geen klachten als hoofdpijn of misselijkheid en voel me goed. Mijn huid reageert ook heel goed. In eerste instantie leefde de eczeem weer even op, maar mijn huid wordt nu heel zacht en rustig. En de huid op mijn ellebogen, altijd zo’n droge en ruwe plek, is zelfs helemaal glad en zacht! Als mijn man gehaktballen staat te koken geniet ik van de geur maar heb ik er geen trek in. Eten is niet iets waar ik nu mee bezig ben. Ik kan me wel voorstellen dat 7 dagen echt genoeg is en dat ik dan graag weer iets wil kauwen. De darmspoelingen gaan steeds beter en het stinkt niet meer!
Dag 4 Mijn eerste werkdag. Om 6.15 u gaat de wekker en terwijl iedereen nog slaapt lig ik op de badkamervloer mijn buik te masseren tijdens de spoeling. Vervolgens leef ik me uit met de sapcentrifuge. Voor wat extra energie tijdens deze langere en intensievere dag, voeg ik wat kokosolie, chiazaad en hennepzaad toe aan de sapjes. Het gaat prima. ’s Avonds ga ik ook naar bodybalance, waar ik niet alles goed volhoud, maar wel geniet van het effect dat het altijd op me heeft. En yoga is goed voor het ontgiften dus dat is mooi meegenomen.Ik weeg me even en zie dat ik in 1 week 3 kg ben afgevallen. Dat is ook wel te zien. Omdat ik laat thuis ben en nog een spoeling wil doen, lig ik erg laat in bed. Terwijl ik eigenlijk veel moet slapen!
Dag 5 Ik heb slecht en kort geslapen en voel me niet ok. Toch sta ik weer om 6.15 u op en doe de darmspoeling. Gelukkig had ik gisteren alle sapjes al gemaakt. Voor wat energie maak ik van het ontbijtsapje een beetje een smoothie door er nog een banaan doorheen te mixen. Ik houd de dag vol, maar fijn is anders. Ik heb sinds gisteren ook een vieze smaak in mijn mond, zo’n dooie mus, en aanslag op mijn tong. Dat hoort allemaal bij het ontgiften. Ik voel me wat klein en kwetsbaar, dus ga vroeg naar boven voor een darmspoeling en een lange nacht.
Dag 6 Zo dat voelt een stuk beter, slapen helpt! De laatste werkdag van deze week houd ik weer goed vol. Gisteren was een soort breekpunt, vandaag ben ik wat meer gelaten en het eind is in zicht. ’s Avonds heb ik een heerlijke huilbui. Schijnt er ook bij te horen! Na de spoeling krijg ik een heerlijke massage van mijn lief en val ik als een blok in slaap.
Dag 7 mag ik lekker uitslapen! Nog 3 sapjes te gaan. Ik voel me futloos en verander mijn lunchsapje in een smoothie door er een avocado aan toe te voegen, wat kokosolie, havermelk en hennepzaad. Ik kan niet wachten tot het morgen is en ik weer mag eten. Kauwen! Maar alles is op, dus ik haal het in mijn hoofd om boodschappen te gaan doen met de oudste twee. En dan meteen maar de hele weekboodschappen. Ik neem twee nootjes (ohooo!!) voor ik wegga want ik voel me nog steeds flauw. Ik heb natuurlijk ook geen zout op de hele week, dus mijn bloeddruk zal wel laag zijn. Gelukkig kan ik de rest van de dag lekker in de hangmat liggen, is de kleinste naar de crèche en vermaken de oudsten zich prima samen.

Salade

Opbouwen
Dag 1
Jaaaaa!!!! Eerst probiotica, dan een glas water met citroen, en dan… 2 stuks fruit. Na een halve appel zit ik al vol haha! Ik geniet ervan en uiteindelijk heb ik 3/4 appel en 1/2 mineola op. Halverwege de ochtend een banaan, en als lunch een heerlijke salade met alleen maar groenten. Ik heb al een lijst gemaakt met alle lekkere dingen die ik weer wil maken. Als ik na de lunch de energie langzaam voel terugkomen, ga ik aan de slag met humus, crackers, bietenkoekjes en haverkoek. ’s Avonds eet ik groentensoep en een salade. Mijn lijf neigt alleen nog maar naar groenten en fruit, en wat nootjes. De rest trekt me helemaal niet.
Dag 2 Mijn favoriete kiemenontbijt met fruit, noten, kokos op het menu. Heerlijk. Ik voel me alweer een beetje de oude. We gaan bij vrienden op bezoek en ik neem mijn eigen lunch mee. ’s Avonds maak ik een lekker stuk zalm met quinoasalade. Na het eten ga ik naar de moestuin en werk ik tot laat aan mijn website. Ik heb zin om weer aan de gang te gaan!
Dag 3 – 5 Lijken erg op mijn normale patroon. Er zijn nog wat supplementen die ik op moet maken en verder eet ik eigenlijk alles wat ik altijd al at de laatst anderhalf jaar. Alleen alcohol en chocola en gebakken dingen zitten er nog niet in. En ik heb geen zin in vlees. Maar ik vind vooral fruit en groenten erg lekker. Niets mis mee! Ik ben graag in de moestuin deze dagen en merk dat het wroeten in de aarde me goed doet. Het valt me op dat ik er een diepe ademhaling van krijg en mijn hoofd stil wordt. Op het moment dat ik weer het asfalt op loop, verandert dat. Het lijkt of ik sinds de detox meer bewust ben van mijn lichaam en daar beter naar kan luisteren.

Conclusie
Een detox kuur is heel goed thuis te doen! Als je je eetpatroon wilt omgooien omdat je gezonder wilt gaan leven, is het een heel mooie start. Als je zo schoon bent, wil je ook alleen maar schoon eten. Ook als je al gezond eet, geef je je lichaam een extra boost. En omdat je de kuur in lengte en heftigheid kan aanpassen aan je wensen, is het voor iedereen geschikt. Ik ga zelf elk jaar deze kuur doen. Maar dan niet in een gewone werkweek, dat zal ik niemand adviseren…

Frecious Slowjuice

3 gedachten over “Dagboek detox”

 1. Mooi stuk Marileen! Was het niet gek om die darmspoelingen zelf te doen? En merk je nu ook veranderingen qua huid en darmen? Ik wil ook graag iets soortgelijks doen, welke kuur heb jij gedaan?

  Groetjes,

  Sanne

  1. Hoi Sanne,
   Dankje! Ja in het begin was het giechelig en even zoeken hoe ik het makkelijk kon doen zonder hulp. Maar dat was alleen bij de eerste spoeling. Ik vond het eigenlijk wel prettig om te doen. Mijn huid is heel mooi en rustig nu, eczeem is bijna helemaal weg! En mijn darmen zijn al rustig sinds ik HF proof eet. Ik heb echt bijna geen gassen meer 🙂
   Ik heb de kuur van Innerwave gedaan, die hoort bij de opleiding.
   Ben benieuwd naar jouw ervaringen straks! Laat je me weten?

   Groetjes,
   Marileen

Reacties zijn gesloten.

Vitaliteitscentrum Utrecht