Zuurdesembrood

Boterham

Zelf eet ik geen tarwe meer en de broodtrommels van de jongens worden met veel plezier gevuld met groente, nootjes, abrikozen, ei, havermoutmuffins of ander lekkers. Ook de boekweitpannenkoekjes en haverkoek vallen goed in de smaak. Maar mijn mannen houden ook wel van een boterham af en toe. Daarvoor kocht ik altijd speltbrood, maar de winkels kunnen het al zo noemen als er maar 30% spelt in het brood zit. En natuurlijk zitten er allerlei toevoegingen in die ik niet nodig vind.

Pas geleden kreeg ik van iemand een recept om zelf spelt-zuurdesem te maken en daar broden mee te bakken. Het lijkt veel werk maar eigenlijk stelt het niet zoveel voor. En als je je niet strikt aan het desemrecept houdt blijkt het ook te lukken, dus als ik een dag niet twee keer roer of een dag te vroeg ga ‘voeden’ of een dag oversla, heb ik nog steeds een werkend desem.
Ik heb bij de dichtstbijzijnde molen twee grote zakken volkoren speltmeel gehaald en ben aan de gang gegaan. Hieronder het recept.

Zuurdesem2 Zuurdesem

Desem kweken

Dag 1: ’s Ochtends 50 gr speltmeel en 50 ml water bij elkaar in een afsluitbare bak doen en goed mengen. ’s Avonds nog even doorroeren.
Dag 2: Rustdag
Dag 3: ’s Ochtends en ’s avonds even doorroeren
Dag 4: s Ochtends 50 gr speltmeel en 50 ml water toevoegen en doorroeren. ’s Avonds ook nog even doorroeren.
Dag 5 en 6: Zelfde als dag 4
Dag 7: Tijd om brood te maken!

Bereiden

’s Ochtends twee brooddegen maken. De helft van het zuurdesem (als het goed is, is dit ongeveer 185 gram) in een kom doen, en met een mixer met deeghaken mengen met 500 gram speltmeel, 250 ml water, 5 gram (keltisch zee-)zout en 10 ml gesmolten kokosolie. Nog even kneden als alles zo’n beetje vermengd is en in een ingevet broodblik doen. Een natte theedoek strak eromheen wikkelen en op een warme plaats 7 uur laten rijzen. Doe met de andere helft van het desem hetzelfde. Na zeven uur kunnen de bakblikken 50 min in de oven op 150 graden.

Variatie

Je kan verschillende broden maken: met pompoenpitten, zonnebloempitten, maanzaad, sesamzaad, of een zoetere variant met rozijnen, krenten en noten en wat kaneel. Als ik teveel desem heb (of te weinig voor een heel tweede brood), dan maak ik met dezelfde verhouding een kleiner deeg en maak daar krentenbolletjes van of rozijnen-noten-sesambolletjes.

Favoriet

Mijn favoriet is een variant op het tarwe-rijst-sesambrood dat ik vroeger altijd bij de Groene Winkel haalde. Het recept hierboven blijft hetzelfde. Voeg dan na het mengen van alle ingredienten en voor het kneden twee handjes gekookte zilvervliesrijst toe.  Meng ook 3 eetlepels sesamzaad door het deeg.

Zuurdesem1 IMG_0778

Tip: Vries meteen in wat je niet nodig hebt anders wordt het snel te droog.

 

Vitaliteitscentrum Utrecht