Rebozo sluitingsceremonie

Toen ze begon te vertellen over deze ceremonie, liepen de tranen al meteen over mijn wangen. Ik was diep geraakt. Wat had ik mezelf dit graag gegund! Ik had geen idee dat dit bestond. Zo jammer dat we zo weinig ceremonies en rituelen hebben in onze cultuur.

Na mijn 3 redelijk klinische bevallingen ervaarde ik elke keer hoe overweldigend het leven is met die nieuwe, verantwoordelijke, onmetelijke rol als moeder. Het gevoel van tekortschieten in alle andere rollen als partner, vriendin, zus, dochter, werknemer, huishoudster… Het niet toekomen aan mezelf. Aan het verwerken van een zwangerschap en bevalling en het ontvangen van een nieuw kindje.

Alle aandacht gaat naar het nieuwe kindje en of je wel netjes plast en poept en goed geneest daar beneden. Je huis wordt dagelijks gestofzuigd en je beddengoed gewassen. Het bezoek komt langs en je probeert wat te eten en/of te slapen tussen de voedingen door. En op een gegeven moment ga je gewoon weer naar je werk. En sporten. En uit.

Closing the bones

In Midden-Amerika is het de gewoonte om een tijdje na de bevalling een rebozo ceremonie te houden. De verse moeder ontvangt een uitgebreide massage, een bad en het sluitingsritueel met rebozodoeken. Elke vrouw heeft haar eigen rebozo, die tijdens zwangerschap al gebruikt kan worden om de buik te ondersteunen of voor een massage. Na de bevalling draagt zij hier de baby in. En als de vrouwen samenkomen voor een rebozoceremonie nemen zij hun doek mee om de vrouw hier in te wikkelen.

De moeder wordt van hoofd tot voeten strak in deze doeken gewikkeld. Tijdens zwangerschap en geboorte maken lichaam en ziel van de moeder plaats om nieuw leven te ontvangen en op de wereld te brengen, en de ceremonie is oorspronkelijk gemaakt om het lichaam fysiek en energetisch te ‘sluiten’, de organen en baarmoeder weer op hun plek te helpen, te ondersteunen in deze transitie en om een spirituele cirkel te sluiten, de energie weer te centreren en een moment van liefde te geven aan lichaam en geest van de moeder.

Wanneer

Gewoonlijk wordt een rebozoceremonie vanaf 6 maanden (tot vele jaren) na de geboorte gegeven. Ook bij een afbraakzwangerschap of verlies van je kindje is een rebozoceremonie heel mooi om deze bijzondere en vaak intense periode rond te maken.

Ook in andere transformerende of intense periodes kun je de rebozoceremonie heel mooi inzetten. Bijvoorbeeld in de overgang, om de vruchtbare periode af te sluiten en stil te staan bij de transformatie naar wijze vrouw. Of na een periode van rouw en verlies.

Op woensdagen en vrijdagmiddagen zijn de ceremonies te boeken. Andere momenten zijn in overleg ook mogelijk.

Wie

De ceremonie is oorspronkelijk een vrouwenaangelegenheid, en wordt gegeven door twee vrouwen, eventueel in de aanwezigheid van andere vrouwen. Ik geef de rebozoceremonie samen met Ursula Cats, een heel fijne sister van me.

Het is ook mogelijk om zelf een tweede vrouw te vragen die de ceremonie met mij kan geven. Ook kun je er voor kiezen om je (mannelijke) partner hiervoor te vragen, dat kan ook en juist prachtig zijn. Wat voor jou goed voelt en haalbaar is.

Investering

De kosten van de ceremonie zijn als volgt:

Rebozo ceremonie door mij en Ursula: €320,00
Rebozo ceremonie door mij en een door jou gekozen 2e persoon: €200,-

Dit is inclusief water, thee, lekkers, massage, (voeten-)bad/yoni steam met kruiden en rebozo sluitingsritueel.
De ceremonie kan bij jou thuis worden gegeven of in mijn praktijkruimte in Bilthoven.

Vitaliteitscentrum Utrecht