Osawacake

IMG_0822

Laatst heb ik de osawacake van Rens Kroes geprobeerd en dat is echt een hit! Rens gebruikt af en toe speltmeel in haar recepten en omdat ik liever glutenvrij eet, heb ik deze cake gemaakt met boekweitmeel ipv speltmeel. En omdat mijn aapjes boos worden als de diksap ineens op is, heb ik de diksap voor de helft sap en de helft water gedaan.

Minstens zo lekker!

Nodig

200 gram zilvervliesrijst
125 gram boekweitmeel
9 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
150 gram hazelnoten
2 eetlepels kokosolie
150 gram rozijnen
6 gedroogde abrikozen of vijgen in stukjes
90 ml biologische diksap (appel) gemengd met 90 ml water
100 gram havermout
1 theelepel vanillepoeder
2 ½ eetlepels kaneelpoeder
1 theelepel zeezout

Bereiden

Week de rozijnen twintig minuten in water. Spoel de rijst schoon en kook het gaar. Ondertussen vet je een cakevorm in met kokosolie. Verspreid ¾ van de sesamzaadjes in de vorm (ook de zijkanten). De noten rooster je even op hoog vuur. Als de rijst gaar is meng je het met de rest van de ingrediënten tot een plakkerige massa (niet te droog, maar ook niet te vloeibaar). Doe het mengsel in de vorm en druk het goed aan. Strooi de overgebleven sesamzaadjes over de bovenlaag. De cake bak je in een voorverwarmde oven op 180 graden in 45 minuten gaar.

Osawacake3 Osawacake4

Vitaliteitscentrum Utrecht