Kiemen kweken

Kiemen3 Kiemen6

Zelf kiemen kweken: goedkoop, makkelijk en heel gezond!
Wij gebruiken altijd een mix van mungbonen, groene linzen en dupuylinzen, maar er zijn meerdere mogelijkheden.
Zet de bonen en linzen in een glazen pot in ruim lauwwarm water minimaal 10 uur te weken. Ze groeien behoorlijk dus zorg voor genoeg ruimte in de pot!
Daarna spoel je ze in een vergiet af en doe je ze terug in de pot. Bind met elastiek een kaasdoek of theedoek over de bovenkant van de pot. Een kaasdoek is handiger omdat je dan niet steeds de doek hoeft te verwijderen als je gaat spoelen. Leg de pot met de bovenkant schuin naar beneden op een bord bijvoorbeeld. Sla de theedoek terug om licht toe te laten, dan bevatten de kiemen meer vitamine C.

Spoel de kiemen twee of drie keer per dag met water en zet het weer op dezelfde manier terug. Eén keer per dag kan ook hoor, maar ze worden lekkerder, sappiger en kiemen beter als je vaker spoelt. Na ongeveer twee dagen beginnen ze te ontkiemen en kun je ze eten.

Kiemen4 Kiemen5

Als ontbijt kun je ze bijvoorbeeld eten met vers en gedroogd fruit, noten, zaden en kaneel. Als lunch met tomaat, komkommer, schapenkaas, sla, noten en pitten. Als avondeten door een maaltijdsalade. Mogelijkheden genoeg!

Vitaliteitscentrum Utrecht