Havermoutpap

Verwarmend en voedend

’s Ochtends eet ik vaak havermoutpap, vooral in de koude maanden. Het is lekker verwarmend en voedend: ik denk tot de lunch niet meer aan eten.
Mijn havermoutrecept is intussen populair in mijn gezin maar ook op andere plekken staan mensen in de rij als ik dit maak!

Havermout

Nodig

1 kopje havermout
2 kopjes havermelk
1 tl kaneel
1 tl kurkuma
1 el kokosrasp
1 el chiazaad
abrikozen, in stukjes of gojibessen (evt rozijnen)
1 el blauwe bessen
1/2 banaan in plakjes
1/2 appel in stukjes
1 el tahin

Bereiden

Doe de havermout met de melk in een pannetje en breng het zachtjes aan de kook. Voeg intussen alle ingrediënten toe behalve de tahin. Laat 5 min pruttelen en roer af en toe. Als het te stevig wordt, kun je nog wat havermelk of water toevoegen.
Doe de havermout in je kom en voeg een lepel tahin toe.

Je kan met dit recept veel variëren. Kies je eigen fruit, gedroogd fruit, bevroren fruit, noten, zaden, pitten…

Het beste is om de havermout een nachtje te weken in water met een klein beetje zuur, citroensap of appelazijn, om het fytinezuur af te breken.
Ipv havermelk kun je ook ongezoete rijstmelk, amandelmelk of gewoon water gebruiken.

Vitaliteitscentrum Utrecht