We vinden het heel gewoon om twee keer brood en een keer pasta, aardappels of rijst te eten. Vaak is dat ook nog eens gemaakt van wit meel, dat in je lichaam heel snel wordt omgezet in suiker en daarmee een piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt, en daarna een sterke dip. Daarnaast betekent het ook een hoog gehalte aan gluten. Veel mensen hebben zonder het te weten een glutensensitiviteit. Als je een glutenallergie (Coeliakie) hebt weet je het wel: dan wordt er echt ziek van. Maar veel lichamelijke kwaaltjes als hoofdpijn, buikklachten en huidklachten bijvoorbeeld blijken te verminderen of over te gaan als men geen gluten meer eet. Als dat zo is dan is er sprake van een glutensensitiviteit.
Als je wilt afvallen of van bepaalde lichamelijke kwaaltjes af wilt komen, kun je de koolhydraten beter beperken. Maar niet uit je voedingspatroon verwijderen, want je hebt ze nodig! Gebruik geen witmeel maar volkorenmeel. Veel mensen weten niet wat ze dan als vervanging moeten eten. Op deze site vind je bij Recepten Van Leen veel ideeën om eens wat anders te eten, en een recept om zelf zuurdesembrood te maken van volkoren speltmeel (voor als je af en toe toch brood wil eten. Het blijft toch lekker en makkelijk).
En wat moet er dan in de broodtrommels van de kinderen die overblijven op school? Bekijk deze documentaire maar eens , halverwege gaat het over lunchtrommels in Belgie. In Nederland zal het niet veel anders zijn. En als je dan gezonde hapjes voor je kind klaarmaakt kan het ook nog eens zijn dat je problemen krijgt met de school. Want pannenkoeken en muffins zijn soms verboden om aan je kind mee te geven! Op zich prima dat een school beleid heeft om het snoepen tegen te gaan, maar als het boekweitpannenkoekjes met courgette en havermoutmuffins met blauwe bessen zijn, is dat toch geen snoep.
Op deze pagina zal ik regelmatig ideeën posten om de broodtrommels op een leuke en lekkere manier verantwoord te vullen. Hieronder alvast een begin:
Tienuurtje
Geen koeken en repen uit de supermarkt, ook al schreeuwen de verpakkingen dat ze zo gezond zijn. Allemaal misleiding. Gewoon een bakje fruit. Ik maak vaak een appeltaartbakje: stukjes appel, een paar rozijntjes en wat kaneel eroverheen. De kaneel zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel niet zo snel stijgt, want ook al is een appel heel gezond, door de fruitsuiker heeft het hier toch invloed op. Als je de schil eromheen laat zitten, zorgen de vezels er ook voor dat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.
Lunch
Als je brood meegeeft, kies dan voor volkoren, liefst nog spelt. Beter nog: zuurdesem. Nog beter: ook biologisch. En als beleg een plak geitenkaas met komkommer, een gebakken ei, cashewpasta (nog lekkerder dan pindakaas, waar veel transvetten in zitten). Met een wortel erbij bijvoorbeeld. Grotere kans dat je kind genoeg en stabielere energie heeft tot ie thuiskomt. Dat blije koppie is wel fijn als je zegt dat er een witte boterham met hagelslag in z’n trommeltje zit, maar op de lange termijn is er niemand blij mee.
Als je geen brood meegeeft, is het belangrijk dat je kind genoeg vetten en eiwitten binnenkrijg om de hele middag door te kunnen. Een hardgekookt ei kan je prima meegeven. Of nog leuker: zelf eimuffins maken met je kind, de dag van tevoren! Met daarnaast wat (ongebrande en ongezoute) noten, een halve avocado en wat groente als wortel, komkommer, tomaatjes ben je al klaar.
Als je graag ook een broodvervanger wilt meegeven, kun je een plak haverkoek in de broodtrommel doen, een plak osawacake, of een havermoutmuffin.
Vorige week bakte ik de bietenkoekjes van Oerkracht. Met groot succes! Op deze site vind je nog veel meer ideeën.
Op de site van GreenJump vind je prachtige broodtrommels van RVS met verschillende indelingen, zodat je ook makkelijker verschillende dingen in kan pakken. Hier vind je ook ideeën om de trommeltjes te vullen.
Drinken
De pakjes drinken die te koop zijn in de supermarkt klinken allemaal heel gezond. ‘Gemaakt van echt fruit’ (3%), ‘NU met minder suiker’ (maar wel zoetstoffen die vooral voor kinderen heel slecht zijn). Wat ze ook zeggen, het komt allemaal neer op veel suikerklontjes per pakje. Gewoon een beker water kan echt geen kwaad! Kun je ook nog eens flink bezuinigen 🙂
Om het op te leuken en een klein smaakje te geven kun je er wat stukjes fruit in doen. Ik maak vaak water met een bevroren aarbei, wat munt en een schijfje limoen erin. Lekker fris!
Felix wilde net als Senne ook het appeltaartbakje mee naar school! Dus ik heb het vanmorgen maar net zo snel voor ons alle twee gemaakt 🙂