Avondvierdaagse

Morgen gaat ie weer van start in Utrecht: de Avondvierdaagse. Maar we kunnen het ook de snoepvierdaagse noemen hoor. Ik heb mijn ogen uitgekeken de afgelopen twee jaar, sinds ik het weer mee mag maken. Vanuit mijn eigen herinnering heb ik mijn kinderen de eerste keer een stukje komkommer meegegeven en op de vierde avond zouden ze wat ‘lekkers’ krijgen. Maar de meeste kinderen komen blijkbaar tegenwoordig met rugzakken vol snoep, drop, koek, pepermunt en pakjes en flesjes drinken op de verzamelplek. En mijn kinderen zijn ook niet gek, die weten natuurlijk heel snel iets te ritselen en snoepen dus de hele avond vrolijk mee. Want dat kan ik ze natuurlijk niet verbieden op dat moment.

Ik begrijp het niet. Dit evenement heeft toch juist een sportieve en gezonde insteek? Wanneer is het een snoepfestijn geworden en waarom? Vijf kilometer is nou niet een afstand waarbij je veel extra energie nodig hebt. Zeker niet met het tempo dat er wordt gelopen. en bovendien zijn er limonadeposten op elke avond. Van mij mag daar ook een bak met appelstukjes in water staan, en bekertjes water hoor, in plaats van wiki, fristi en granenkoeken vol suiker. Maar ok, daar hoor je mij niet over.
Daarnaast geven de versnaperingen in de rugzakjes nou niet echt de energie die je nodig hebt.

Ik heb even op Wikipedia gezocht en vond dit als historie bij de Avondvierdaagse:

avondvierdaagse-2.jpg

‘In 1909 is de term ‘vierdaagse’ in Nederland voor het eerst geïntroduceerd. De Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) hield in die tijd zogenaamde wandelmarsen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de ‘wandelmarsen’ door de bezetters verboden.
Aangezien er in het Gooi een groot aantal wandelaars was die behoefte hadden aan een wandelevenement, ontstonden de wandelingen onder de term zoals we die nu kennen: de avondvierdaagse. De wandelingen werden voor het eerst gehouden in 1940 en dit kreeg al snel navolging in andere plaatsen in Nederland. In 1941 werden ‘wandelmarschen’ als avondvierdaagse door de Duitse bezettingsmacht enige tijd verboden, omdat zij meermalen zouden zijn uitgemond in demonstraties tegen de NSB of de bezettende macht. In 1942 werd dit verbod permanent omdat het eerdere verbod ‘geen opvoedend effect’ zou hebben gehad.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de avondvierdaagse door diverse gemeentes en lokale wandelverenigingen weer in ere hersteld en werden er volop avondwandelvierdaagsen gehouden. Veel avondvierdaagsen worden naast de KNBLO ook door de NWB georganiseerd.

Ik vond ook nog een ander berichtje onder dit onderwerp:

‘Een aantal dagen voor de aanvang van de avondvierdaagse van 2013 uitte de GGD Zuid-Holland Zuid kritiek op de hoeveelheden snoep die de kinderen tegenwoordig bij zich dragen tijdens het lopen. De GGD startte daarom met bewustwordingsacties in verschillende gemeentes van Zuid-Holland. Deze actie is onderdeel van het regionale programma ‘Gezond gewicht’. De KNLBO zegt het probleem ook te zien, maar legt de verantwoordelijkheid neer bij de ouders. Wel kwam het KNLBO met een actieplan waarbij als eerste stap het gezonde eten wordt gestimuleerd door lokale verbindingen te leggen met bedrijven en winkels die zich hiervoor in willen zetten.’

Ik ben dus niet de enige die er zo over denkt. En veel ouders die ik hierover spreek kiezen ook voor een appel of komkommer voor onderweg. En de laatste avond kun je ook een cadeautje geven in plaats van een paraplu vol met suiker. Omdat ze het zo goed gedaan hebben.
Het lastige is dat kinderen natuurlijk niet ‘anders’ willen zijn. En snoep gewoon erg lekker vinden. Suiker geeft dan ook een directe beloning aan je hersenen, een soort ‘high’ (met daarna een flinke dip waarin ze weer trek krijgen in meer lekkers). Dus hun eigen komkommertje verdwijnt zo de bosjes in als ze een rozijnenkoek, een pepermuntje en een handje met ‘kikkertjes’ kunnen scoren bij hun vriendjes. Het wordt dus pas weer een gezond evenement als we met z’n allen andere keuzes gaan maken.

Afbeeldingsresultaat voor avondvierdaagse

Ik ben benieuwd naar de komende week! De koelkast ligt vol met komkommers en de fruitschaal is ook goed gevuld. Misschien maak ik nog even wat snackrepen voor de laatste avond.

Vitaliteitscentrum Utrecht