Aubergine-bonenspread

Broodbeleg

De meeste maaltijden bestaan bij ons thuis niet meer uit brood met beleg. Maar soms is het handig, of gewoon lekker, om iets te eten wat je kan beleggen en in je mond kan stoppen. Mijn mannen eten als lunch vaak een zelfgebakken zuurdesem-speltbrood, maar omdat daar gluten inzitten, eet ik dat niet. Ik kies zelf het liefst voor glutenvrije crackers of een rijstwafel. Maar er blijft weinig beleg over als je geen suiker en zuivel eet. In de meeste vleeswaren zitten (soms meerdere soorten) suikers verwerkt en chemische toevoegingen, en in alle potten en strooisels natuurlijk ook. Kaas is eet ik ook zo min mogelijk. Ei, zalm en avocado zijn altijd lekker, maar niet altijd in huis. Maar je kunt natuurlijk altijd zelf iets maken! Humus, eiersalade, makreelsalade… of deze aubergine-bonenspread.

Aubergine-bonenspread3

Laatst kregen we van lieve vrienden een tas vol groenten uit de moestuin. Een groot deel daarvan waren Borlotti-bonen. Een lust voor het oog (vóór het koken dan) en heerlijk in een salade, bleek. Het laatste deel heb ik gebruikt om er broodbeleg van te maken. Het kost even tijd maar dan heb je ook twee potjes vol heerlijke spread.

Bonen  Aubergine Bonen2

Nodig

voor 2 potjes:
160 gram verse Borlottibonen
1 aubergine
2 teentjes knoflook
100 gram zonnebloempitten
1/2 potje tomatenpuree
sap van 1 citroen
1 hand verse basilicum
100 ml olijfolie
1/2 theelepel chilipoeder
1 snufje zout

Bereiden

Dop de bonen en kook ze 45-60 minuten totdat ze zacht zijn. Als je gedroogde bonen of bonen uit pot hebt, volg dan de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Zet de oven aan op de grill, hoogste stand.
Schil de knoflook en snijd het in dunne plakjes. Was de aubergine, maak rondom een aantal inkepingen, en doe de plakjes knoflook daarin. Leg de aubergine in een ovenschaal bovenin de oven en laat hem staan tot de schil is geblakerd. Dit kan 30-60 minuten duren, afhankelijk van de oven.
(Nu heb je even tijd voor jezelf, of tijd om nog iets ander lekkers te maken.)

Als de bonen klaar zijn, spoel ze dan af en laat ze even uitlekken. Als de aubergine zwartgeblakerd is, snijd hem dan open en schep het vruchtvlees eruit. Doe dit samen met de bonen in een kom en voeg de overige ingrediënten toe.
Mix alles met de staafmixer en proef of het zout en pittig genoeg is. Anders kun je nog wat zout of chilipoeder toevoegen. Als het nog te droog is, voeg dan nog wat olie toe.

Aubergine-bonenspread1 Aubergine-bonenspread2

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Vitaliteitscentrum Utrecht